,,We hebben dit jaar eigenlijk maar één echte vaste dag gehad en dat was op 2 januari. De AEX ging toen naar de 350 punten. Sindsdien is de index niet meer dan 1 procent bewogen. Op fondsenniveau zien we vandaag een verder herstel in KPN en TNT Express. Daarnaast vielen de cijfers van ASML wat tegen en blijft het spannend wat er met SNS Reaal gaat gebeuren“, aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent lager op 348,02 punten. De MidKap-index daalde 0,2 procent tot 546,13 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt verloren 0,1 en 0,3 procent. Parijs won 0,4 procent.
Belastingmeevaller
ASML zakte 3,5 procent en was daarmee de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen. De chipmachinefabrikant boekte in het vierde kwartaal van 2012 een stevige winst dankzij een belastingmeevaller. Voor 2013 voorspelt ASML een stabilisering van de omzet. Volgens analisten schetst het bedrijf daarmee een somberder beeld dan verwacht.
Telecomconcern KPN ging aan kop in de AEX met een plus van 3,6 procent. De Amerikaanse telecomgigant AT&T bestudeert volgens zakenkrant The Wall Street Journal mogelijke overnameprooien in Europa, waaronder KPN en het Britse Everything Everywhere.
Ahold
Ahold kon beleggers niet bekoren met zijn omzetcijfers, die volgens analisten redelijk in lijn lagen met de verwachtingen. Het aandeel bleef onveranderd.
Naast Ahold brachten de concurrenten Delhaize en Carrefour ook de omzetcijfers naar buiten. Het Belgische supermarktconcern Delhaize realiseerde meer omzet dan voorzien en werd in Brussel beloond met een koerswinst van 8 procent. Beleggers waren ook enthousiast over de resultaten van het Franse Carrefour en stuurden het aandeel in Parijs 7,6 procent hoger.
Rio Tinto
In Londen zakte Rio Tinto 1,5 procent. De topman van de Brits-Australische mijnbouwgigant, Tom Albanese, stapt op in verband met een afschrijving van ruim 10 miljard euro op overgenomen steenkoolactiviteiten in Mozambique en op de aluminiumactiviteiten.
De euro was 1,3360 dollar waard, tegen 1,3305 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 94,48 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,3 procent duurder op 110 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl